Wat is Tween fotografie?

Het was ook een nieuwe term voor mij. maar dit is wat ik leerde: Na de plechtige communie of lentefeest foto’s lijkt het wel alsof professionele foto’s een beetje in de vergeethoek raken. De periode tussen de plechtige communie en een trouwfeest of een eerste kindje lijken wel een vergeten periode.

En dat vind ik best jammer.

Smartphone selfies met katten- en konijnenoortjes lijken deze periode te overbruggen. Niet dat ik dat zelf nooit doe hoor, zo’n poezen oortjes op mijn hoofd, maar ik laat die foto’s na 24 uur netjes verdwijnen in mijn instagram stories. Bloos bloos ;-)

En hoewel zo’n kattenoortjes foto’s heel leuk zijn, is dat misschien niet dé foto die je binnen 5, 10 of 20 jaar wil tonen als herinnering aan die periode ;-)

akevandervelden-wat-is-tween-fotografie

Het is me zelf pas opgevallen, nu ik zelf een tweenager heb rondlopen, dat het fotograferen wat stil valt rond deze periode. Ik vergeet vaak om een sessie in te plannen met mijn eigen dochter. De laatste foto’s dateren van 5 maanden geleden!

Maar deze leeftijd verdient het ook om in de verf gezet te worden. Je ziet kinderen zo snel veranderen, ook op deze leeftijd. Hun zoektocht naar zelfstandigheid, de eerste stapjes naar het tiener zijn. Mooie momenten om voor altijd op beeld te hebben. En een tof moment om een fijne herinnering te creëren, om later naar terug te kijken, als al die gekke hormonen wat tot rust gekomen zijn ;-)

Voor mezelf, als mama, voelt het aan alsof dit de laatste jaren zijn waarin ze nog niet volledig de stap naar volwassenheid aan het zetten zijn. Ze kunnen het ene moment nog heerlijk kind zijn en op een ander moment (vaak 5 minuutjes later) een gevat volwassen antwoord geven.

akevandervelden-wat-is-tween-fotografie

Ik fotografeer dan ook graag beide kanten van je beginnende tiener tijdens een fotosessie, zowel het jonge speelse kind, als de jongvolwassene worden in beeld gebracht tijdens de fotosessie.

De pre-teen tijd is een emotionele, soms wat verwarrende periode, waarin het zelfvertrouwen van je kind nog een flinke boost moet krijgen. Ze zijn vaak nog zo onzeker! De moedige eerste stapjes naar zelfstandigheid (alleen met de bus of fiets naar school, de eerste keer met een vriend(in) naar de stad, naar de film…) zijn vaak voor de ouders ook een rollercoaster van mee groeien en leren loslaten. Zo heb ik ,de eerste keer dat mijn dochter alleen naar school fietste, naar school gebeld om te vragen of ze veilig aangekomen was. Ze was vergeten een berichtje te sturen bij aankomst ;-) Yep, voor ons is het ook aanpassen!

Wat me opvalt is dat onze kinderen ook al op een heel andere manier met social media omgaan dan wij. Het is een vorm van communicatie en kijken naar anderen. Maar het wordt ook vaak als een spiegel gebruikt. Zoals wij vroeger in de spiegel keken, zo hebben onze tweens & teens een smartphone waarmee ze via selfies zichzelf tonen en om zachte feedback vragen.

Maar vaak zijn deze foto’s zwaar bewerkt met de allerlei apps en filters. Want het social media beeld waaraan ze willen voldoen is vaak heel streng. Gelukkig is de tijd van de perfectie model wat aan het keren, en worden hashtags als #perfectelyimperfect nu ook vaker gebruikt.

akevandervelden-wat-is-tween-fotografie

Tijdens een fotosessie toon ik graag je beginnende tiener in een leuk stadsomgeving, en maak ik foto’s waarin ze zichzelf durven tonen zoals ze echt zijn. Soms wat goofy, introvert of verlegen, maar op het einde van de fotosessie altijd met een pak meer zelfvertrouwen. Foto’s buiten zijn een minder grote drempel dan in de studio. Een omgeving met flitsen is vaak wat intimiderend, een omgeving buiten is vaak veel vertrouwder en laat vaak hun eigen creativiteit naar buiten komen.

Het is tijdens een fotosessie zo fijn om te merken hoe ze van het zenuwachtige begin groeien naar een reeks foto’s met meer zelfvertrouwen in hun poses. Vaak komen ze met eigen ideeën! De manier waarop ze in de camera kijken en durven poseren is zo verschillend naar het einde van de fotosessie toe. Heerlijk om te zien!

Door hen te helpen om de juiste poses te vinden (lees: heel duidelijk aan te sturen) en met een gezonde dosis humor, fun, en zelfrelativering wordt zo’n fotosessie altijd een fijne ervaring. En met prachtige blijvende foto’s als eindresultaat.

Wil je graag meer weten? Kijk zeker eens naar mijn Tiener portfolio. Je vindt er alle informatie over prijzen en wat je mag verwachten.

Nog vragen? Je mag me uiteraard ook altijd een mailtje sturen naar hello@akevandervelden.be.

Ontvang gratis een pdf met tips voor mooie babyfoto's met je smartphone.

Meest recente posts - Alle posts

 • Tienerfotografie: the GAP YEARS

  July 06, 2020

  De tienertijd, dat zijn vaak letterlijk de gap years. Het is die ‘awkward’ fase waarin je geen kind meer bent, maar ook nog niet volwassen. Het is de periode waarin je het minst gefotografeerd wordt en daar wou ik graag verandering in brengen. Een persoonlijk fotoproject dus, waarin ik tieners graag met zelfvertrouwen in beeld breng.

 • Covid-19 update - Heropening fotostudio vanaf 19 mei 2020

  May 10, 2020

  Ake van der Velden Photography heropent de deuren vanaf 19 mei. Ik sta graag weer voor je klaar voor je fotosessie op locatie en in de fotostudio. Lees de blogpost om alles te weten te komen voor alle veiligheidsmaatregelen en informatie.

 • Een fotoreportage op het ritme van je baby.

  January 17, 2020

  De geheime saus voor je newborn en baby fotosessie? Na verschillende cursussen in binnen en buitenland kwam ik tot een verrassende conclusie. Lees er alles over in de blogpost.

 • Wat staat er in de newborn fotosessie checklist voor ouders?

  October 05, 2019

  Een newborn fotosessie van je pasgeboren babytje is vaak de eerste grote uitstap als een nieuw gezin. En dat brengt soms wat stress met zich mee. Maar dat is helemaal niet nodig! Met de volgende tips zorg ik er graag voor dat je newborn sessie zo fijn mogelijke verloopt.

 • Iedereen verdient een mooi (zakelijk) portret van zichzelf

  August 12, 2019

  Vandaag ben je de jongste versie die je van jezelf kan zijn. Durf jezelf te tonen zoals je NU bent. Want hoe groot het cliché ook is, er is er echt maar één zoals jij. Ake vertelt alles over de geplande zakelijke portrettendagen.

 • Wanneer boek ik het beste een newborn fotosessie?

  June 04, 2019

  Ake legt uit wanneer het ideale moment is om je newborn te laten fotograferen...

 • Wat is Tween fotografie?

  May 20, 2019

  De pre-teen tijd is een emotionele, soms wat verwarrende periode, waarin het zelfvertrouwen van je kind nog een flinke boost moet krijgen. Maar deze leeftijd verdient het ook om in de verf gezet te worden.

 • Waarom foto’s van jou en je newborn zo belangrijk zijn.

  February 06, 2019

  Foto’s als herinneringen van die eerste weken, de eerste dierbare foto’s als nieuw gezin, … Ik zie het als gedocumenteerde momenten van pure liefde.

 • Wrapping technieken oefenen met een StandInBaby doll.

  October 31, 2018

  Enkele weken geleden kwam Pip, een StandInBaby doll, een weekje op bezoek in de fotostudio.

 • Welkom in de nieuwe fotostudio!

  October 16, 2018

  Een nieuwe fotostudio deed me nadenken over… een nieuwe blog. Want yes!… in juni 2018 opende ik een nieuwe fotostudio op het Antwerpse Zuid.