Tienerfotografie: the GAP YEARS

Een persoonlijk fotoproject

Iedereen kent de typische foto momenten wel. Weet je welke ik bedoel? Een newborn fotosessie, een communie of lentefeest, het huwelijk,…

De tienertijd, dat zijn vaak helaas letterlijk de gap years. Het is die ‘awkward’ fase waarin je geen kind meer bent, maar ook nog niet volwassen. Als ouder ben je je er van bewust dat dit de laatste jaren zijn voor je kind, in volle zelfstandigheid, de eigen weg begint te gaan. Momenten die vaak niet meer vastgelegd worden.

Tienerfotografie: die laatste momenten voor volle zelfstandigheid fotograferen.

Tieners zijn er zich vaak niet van bewust hoe mooi ze vanbinnen en vanbuiten zijn. En laat dat nu net mijn passie zijn: je tiener tonen hoe mooi, speciaal en uniek ze wel is.

Na een aantal fotosessie met tieners op buitenlocatie wou ik het graag eens anders aanpakken. Een persoonlijk project. Een fotosessie met creatieve zelfbewuste looks en extraverte make up.

Je tiener even laten proeven van zichtbaarheid. Zonder dat daar een specifieke mijlpaal aan verbonden is, maar foto’s om wie ze zijn. Samen met Make Up Artist Bart Portier werkte ik een creatieve visie uit en organiseerden we samen een topdagje in de fotostudio.

Fotografie en Make Up zijn twee krachtige instrumenten om een tiener een speciale ervaring te bieden en hun zelfvertrouwen een flinke boost te geven. Heck, zelfs ik, niet echt een tiener meer, zou dit een fantastische ervaring vinden.

2020-07-06-tienerfotografie-the-gap-years

Teenager [teen-ey-jer] -noun
When you’re too young for half the things you want to do and too old to do the other half.

Een tiener is zich zeer bewust van het concept zichtbaarheid.

Tieners hebben heel specifieke ideeën over zichtbaarheid. Ja, ze willen zichtbaar zijn, maar het mag vooral niet té opvallend zijn, niet too much in your face. Maar ondertussen zijn ze wel op zoek naar een eigen plekje in de wereld. Het voelt te onzeker om zichtbaar te zijn in een wereld die ze nog niet volledig begrijpen.

En weet je wat zo gek is? Als baby, peuter en kleuter vonden we niets leuker om luid en zichtbaar te zijn, om aandacht te vragen. Probleemloos en vol overtuiging maakten we onze verlangens duidelijk. Complimentjes ontvangen en positieve aandacht krijgen was heel gewoon.

Onbewuste zichtbaarheid als kind.

In je kindertijd is zichtbaarheid veel onbewuster. Pas als jonge tiener wordt die zichtbaarheid een pak zelfbewuster. En, yes, dat komt binnen. Een tiener is vatbaarder voor kritiek, zoekt zich een weg tussen verschillende overtuigingen en werkt hard aan een eigen wereldbeeld.

Het verschil tussen een kinder of tiener fotosessie is dan ook heel opvallend. Een fotosessie van een eerste communie of lentefeest is speels en onbevangen. Er wordt gelachen en gespeeld. Als ik enkele jaren later de foto’s voor de plechtige communie of lentefeest mag maken, zijn diezelfde kinderen opeens veel zelfbewuster. Dat is helemaal niet erg, maar vraagt wel een heel andere aanpak.

De tienertijd is een tijd van verandering.

In een wereld van celebrities, Instagram, TikTok en selfies met zware filters leren onze tieners zichtbaar te zijn. De term Selfie dysmorphia is nieuw, maar is helaas helemaal echt.

Iedereen wordt online en in magazines constant blootgesteld aan beelden van (te) perfecte mensen. Perfectie als voorbeeld is nooit een goed idee, het beïnvloed je zelfbeeld op een negatieve manier. Er is niets mis met te weten wat je mooie en flatterende kanten zijn, zolang we er ons bewust van zijn dat perfectie geen voorwaarde is.

Als fotograaf vraagt een fotosessie met je tiener een heel andere aanpak. Net als bij een volwassene heeft een tiener tijd nodig om zelfvertrouwen te winnen voor de camera. Maar eens ze vertrokken zijn genieten ze ook echt van die tijd voor de camera.

2020-07-06-tienerfotografie-the-gap-years

Blossoming in a badass woman
with more faith than fear.

Een persoonlijk fotografie project.

Dus ja, de dag dat Bart en ik ons persoonlijk werk realiseerden stond helemaal in het teken van zichtbaarheid. Vier meisjes mochten die dag plaatsnemen in de Make Up stoel en samen zochten we naar leuke poses die zelfvertrouwen en een #girlboss attitude uitstraalden. Een glimlach was geen noodzaak voor elke foto, ik wou voornamelijk een vorm van zelfvertrouwen en het geloven in het eigen kunnen uitstralen.

Samen met Bart creëerde ik enkele sterke looks. Er mocht goud, airbrushing en speciale wimpers gebruikt worden, gewoon omdat we daar zin in hadden.

2020-07-06-tienerfotografie-the-gap-years

We zagen de meisjes openbloeien in de make up stoel en zich durven tonen voor de camera. Als ik vroeg of ik nog een bepaalde look mocht uitproberen kreeg ik steeds een volmondige ja te horen. Het was een kleine, maar zalige reminder hoe belangrijk het is om zichtbaar te durven zijn, jezelf te mogen tonen.

Je goed voelen in je eigen vel mag normaal zijn. Zonder druk en perfecte plaatjes van buitenaf. Het is een vorm van zelfvertrouwen dat ik iedereen toewens en waar ik als fotograaf graag mijn steentje aan bijdraag.

Bo, Bea, Merel en Lize, dank je wel om jezelf te durven tonen. Ik was zo onder de indruk van jullie drive en jullie enthousiasme om mee te denken met de fotosessie. De poses, de kledingsuggesties, … Jullie straalden voor de camera.

Ik vond het alvast een fantastische ervaring en ik hoop nog veel meer meisjes deze ervaring te kunnen aanbieden. Als sweet 16 of gewoon omdat ze er zin in hebben.

2020-07-06-tienerfotografie-the-gap-years

Keep going. Your future self will be so proud.

Een aantal foto’s van het eindresultaat vind je nu ook terug in mijn tiener portfolio. Laat me zeker weten wat je er van vindt! Of stuur me een berichtje als je denkt dat zo’n ervaring een fantastische ervaring iets voor jouw tiener is. Ik kijk al uit naar jullie reacties!

Ontvang gratis een pdf met tips voor mooie babyfoto's met je smartphone.

Meest recente posts - Alle posts

 • Tienerfotografie: the GAP YEARS

  July 06, 2020

  De tienertijd, dat zijn vaak letterlijk de gap years. Het is die ‘awkward’ fase waarin je geen kind meer bent, maar ook nog niet volwassen. Het is de periode waarin je het minst gefotografeerd wordt en daar wou ik graag verandering in brengen. Een persoonlijk fotoproject dus, waarin ik tieners graag met zelfvertrouwen in beeld breng.

 • Covid-19 update - Heropening fotostudio vanaf 19 mei 2020

  May 10, 2020

  Ake van der Velden Photography heropent de deuren vanaf 19 mei. Ik sta graag weer voor je klaar voor je fotosessie op locatie en in de fotostudio. Lees de blogpost om alles te weten te komen voor alle veiligheidsmaatregelen en informatie.

 • Een fotoreportage op het ritme van je baby.

  January 17, 2020

  De geheime saus voor je newborn en baby fotosessie? Na verschillende cursussen in binnen en buitenland kwam ik tot een verrassende conclusie. Lees er alles over in de blogpost.

 • Wat staat er in de newborn fotosessie checklist voor ouders?

  October 05, 2019

  Een newborn fotosessie van je pasgeboren babytje is vaak de eerste grote uitstap als een nieuw gezin. En dat brengt soms wat stress met zich mee. Maar dat is helemaal niet nodig! Met de volgende tips zorg ik er graag voor dat je newborn sessie zo fijn mogelijke verloopt.

 • Iedereen verdient een mooi (zakelijk) portret van zichzelf

  August 12, 2019

  Vandaag ben je de jongste versie die je van jezelf kan zijn. Durf jezelf te tonen zoals je NU bent. Want hoe groot het cliché ook is, er is er echt maar één zoals jij. Ake vertelt alles over de geplande zakelijke portrettendagen.

 • Wanneer boek ik het beste een newborn fotosessie?

  June 04, 2019

  Ake legt uit wanneer het ideale moment is om je newborn te laten fotograferen...

 • Wat is Tween fotografie?

  May 20, 2019

  De pre-teen tijd is een emotionele, soms wat verwarrende periode, waarin het zelfvertrouwen van je kind nog een flinke boost moet krijgen. Maar deze leeftijd verdient het ook om in de verf gezet te worden.

 • Waarom foto’s van jou en je newborn zo belangrijk zijn.

  February 06, 2019

  Foto’s als herinneringen van die eerste weken, de eerste dierbare foto’s als nieuw gezin, … Ik zie het als gedocumenteerde momenten van pure liefde.

 • Wrapping technieken oefenen met een StandInBaby doll.

  October 31, 2018

  Enkele weken geleden kwam Pip, een StandInBaby doll, een weekje op bezoek in de fotostudio.

 • Welkom in de nieuwe fotostudio!

  October 16, 2018

  Een nieuwe fotostudio deed me nadenken over… een nieuwe blog. Want yes!… in juni 2018 opende ik een nieuwe fotostudio op het Antwerpse Zuid.