Wrapping technieken oefenen met een StandInBaby doll.

Enkele weken geleden kwam Pip, een StandInBaby doll, een weekje op bezoek in de fotostudio.

Ook het gewicht kwam als een verrassing, met haar 3,1 kg, heeft de pop het gemiddelde geboortegewicht van een baby.

Als je haar vasthoudt voelt ze aan als een slapende baby. Het hoofdje heeft, net zoals in het echt, ondersteuning nodig en ook de houding komt overeen met de spierspanning van een baby.

Een StandInBaby wordt ook in de medische sector gebruikt om verpleegkundig personeel en nieuwe ouders te leren omgaan met een baby.

Maar voor een weekje mocht ik met haar spelen. Leuk!

Waarom koos ik voor Pip?

akevandervelden-photography-stand-in-baby

Als fotografe is er niets zo leuk als nieuwe dingen aan te leren. Deze keer wou ik mezelf graag uitdagen om mijn kennis van newborn wrapping uit te breiden.

akevandervelden-photography-stand-in-baby

En daarvoor was Pip heel geschikt! Een newborn baby inwrappen doe ik graag met de juiste expertise en het nodige zelfvertrouwen. De wrappingtechnieken die ik nu reeds gebruik zijn uitgebreid getest en uitgeprobeerd voor ik ze op een echte baby toepas.  De nieuwe wrapping technieken die ik in mijn hoofd had kon ik deze keer uitgebreid testen met Pip. Dat ze zo goed op een echte baby lijkt en aanvoelt was extra aangenaam. Zo kon ik elke stap, elke onderdeel van het wrappen blijven oefenen tot de techniek vlot in de vingers zit.

akevandervelden-photography-stand-in-baby

Met een newborn posing doll moest ik ook nooit wachten op de “window of opportunity” van een pasgeboren kindje. Pip sliep altijd, moest nooit eten of een pampertje laten verversen ;-) Zo kon ik op enkele dagen tijd veel bijleren.

Er zitten zelfs enkele sjaals in mijn collectie! Mijn enige regel is dat de gebruikte stoffen zacht, goed wasbaar, veilig en heel rekbaar (in beide richtingen) moeten zijn. Door een elastische stof te gebruiken zit de baby nooit ‘vast’ in de stof en blijft er bewegingsruimte mogelijk.

Tijdens een fotosessie kan je op verschillende manieren inbakeren, van helemaal ingepakt, tot verschillende variaties met blote voetjes, handen en buik. Een wakkere baby inbakeren kan vaak dé truk zijn om de baby snel in slaap te laten vallen en de fotosessie te kunnen starten.

Het is je alvast wel duidelijk geworden dat een wrap gebruikt tijdens een fotosessie niet hetzelfde is als de bakerdoeken die je thuis gebruikt. Het idee erachter, om de baby geborgenheid te geven, wél.

Want Ake, dat wrappen, moet dat nu echt?

Niets moet, maar inbakeren is een gekende techniek om een baby een gevoel van geborgenheid te geven. Na 9 maanden in de buik, waar de baby op het einde van de rit niet zo veel ruimte meer heeft, kan de geboorte met veel fysieke vrijheid wat overprikkelend zijn voor sommige baby’s…

Inbakeren kent voor-en tegenstanders en de visies hebben een grote evolutie doorgemaakt in de laatste jaren.

Inbakeren is een oeroude traditie die in verschillende culturen wordt toegepast. Tot de jaren 70 vonden wij het ook heel normaal om een pasgeboren baby in te bakeren. Daarna was er een periode dat mensen het wat zielig vonden voor de baby en werd er gedacht dat inbakeren heupdysplasie (onvoldoende ontwikkelen van het heupgewricht) kon veroorzaken. De laatste jaren komt het inbakeren terug in de belangstelling, vooral als hulpmiddel bij onrustige of moeilijk inslapende kinderen.

Veel baby’s vinden het heerlijk om in de eerste weken na de geboorte een geborgenheid te zoeken door ingebakerd te worden en dicht bij mama of papa te liggen.

Mijn eigen dochter was zelf als baby het toonbeeld van een moeilijke inslaper, die zichzelf wakker hield door ongecontroleerd armen en beentjes te bewegen. Ze sliep een stuk rustiger in als we haar inbakerden. Het inbakeren is dan ook, volgens verschillende bronnen, een goed tijdelijk hulpmiddel om regelmaat te vinden in een slaapritme. Dit kan veilig tot baby’s zelf van rug naar buik kunnen draaien.

Wrappen creëert een gevoel van geborgenheid en vertrouwen in babyfoto’s.

Wrappen is in mijn newborn fotografie een manier om geborgenheid en vertrouwen te creëren tijdens een fotosessie. Zelf probeer ik zo veel mogelijk te vermijden om de baby volledig in te bakeren tijdens een fotosessie, daarvoor fotografeer ik te graag minivingertjes en teentjes ;-) Daar de schouders, armen, heupen en beentjes wat ondersteuning te geven met een doek kan ik de baby al vaak een mooi fotogenieke pose suggereren. Maar geloof me vrij, baby is boss en heeft altijd het laatste woord tijdens een fotosessie ;-)

akevandervelden-photography-stand-in-baby

Uiteraard is wrappen niet de enige techniek die ik gebruik om je baby een rustige en veilige newborn sessie te garanderen. Elke baby is vanaf dag één zo uniek en reageert anders op bepaalde prikkels. Hoe meer kennis ik heb om je baby in te schatten en te helpen om rustig te worden neem ik graag met me mee.

akevandervelden-photography-stand-in-baby

Zeg Ake, zijn er baby’s die het helemaal niet leuk vinden om ingebakerd te worden?

Oh yes! Ik heb in mijn fotostudio al enkele krijgers tegengekomen die vonden dat de weinige ruimte in de bolle buik van mama lang genoeg geduurd had en na de geboorte volledige vrijheid wensten.

akevandervelden-photography-stand-in-baby

I happily obliged hun verzoek. ;-)

Wrappingstechnieken

akevandervelden-photography-stand-in-baby

Wrappingstechnieken zijn een fijn hulpmiddel waarvan ik, indien nodig, gebruik kan maken om een mooie reeks foto’s te maken van je kindje in alle mogelijke situaties. Kijk zeker eens naar mijn newborn portfolio op mijn website om de toepassing van enkele newborn wraps in actie te zien.

Voorbeelden van wrappingstechnieken.

Pip

En Pip, de newborn posing doll?

Die vond het allemaal prima ;-)

Na een weekje oefenen en spelen stuurde ik haar weer terug naar Keet&Jet. Ze mag in de toekomst zeker nog een keertje op bezoek komen om me te helpen nieuwe technieken aan te leren.

De website van Keet&Jet.

Groetjes,

Ake.

Ontvang gratis een pdf met tips voor mooie babyfoto's met je smartphone.

Meest recente posts - Alle posts

 • Tienerfotografie: the GAP YEARS

  July 06, 2020

  De tienertijd, dat zijn vaak letterlijk de gap years. Het is die ‘awkward’ fase waarin je geen kind meer bent, maar ook nog niet volwassen. Het is de periode waarin je het minst gefotografeerd wordt en daar wou ik graag verandering in brengen. Een persoonlijk fotoproject dus, waarin ik tieners graag met zelfvertrouwen in beeld breng.

 • Covid-19 update - Heropening fotostudio vanaf 19 mei 2020

  May 10, 2020

  Ake van der Velden Photography heropent de deuren vanaf 19 mei. Ik sta graag weer voor je klaar voor je fotosessie op locatie en in de fotostudio. Lees de blogpost om alles te weten te komen voor alle veiligheidsmaatregelen en informatie.

 • Een fotoreportage op het ritme van je baby.

  January 17, 2020

  De geheime saus voor je newborn en baby fotosessie? Na verschillende cursussen in binnen en buitenland kwam ik tot een verrassende conclusie. Lees er alles over in de blogpost.

 • Wat staat er in de newborn fotosessie checklist voor ouders?

  October 05, 2019

  Een newborn fotosessie van je pasgeboren babytje is vaak de eerste grote uitstap als een nieuw gezin. En dat brengt soms wat stress met zich mee. Maar dat is helemaal niet nodig! Met de volgende tips zorg ik er graag voor dat je newborn sessie zo fijn mogelijke verloopt.

 • Iedereen verdient een mooi (zakelijk) portret van zichzelf

  August 12, 2019

  Vandaag ben je de jongste versie die je van jezelf kan zijn. Durf jezelf te tonen zoals je NU bent. Want hoe groot het cliché ook is, er is er echt maar één zoals jij. Ake vertelt alles over de geplande zakelijke portrettendagen.

 • Wanneer boek ik het beste een newborn fotosessie?

  June 04, 2019

  Ake legt uit wanneer het ideale moment is om je newborn te laten fotograferen...

 • Wat is Tween fotografie?

  May 20, 2019

  De pre-teen tijd is een emotionele, soms wat verwarrende periode, waarin het zelfvertrouwen van je kind nog een flinke boost moet krijgen. Maar deze leeftijd verdient het ook om in de verf gezet te worden.

 • Waarom foto’s van jou en je newborn zo belangrijk zijn.

  February 06, 2019

  Foto’s als herinneringen van die eerste weken, de eerste dierbare foto’s als nieuw gezin, … Ik zie het als gedocumenteerde momenten van pure liefde.

 • Wrapping technieken oefenen met een StandInBaby doll.

  October 31, 2018

  Enkele weken geleden kwam Pip, een StandInBaby doll, een weekje op bezoek in de fotostudio.

 • Welkom in de nieuwe fotostudio!

  October 16, 2018

  Een nieuwe fotostudio deed me nadenken over… een nieuwe blog. Want yes!… in juni 2018 opende ik een nieuwe fotostudio op het Antwerpse Zuid.